Narodowe Centrum Badań i Rozwoju ogłosiło I konkurs w ramach Programu rządowego NUTRITECH – żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian klimatu.
Zakres tematyczny konkursu NUTRITECH
Zagadnienia poruszane w ramach obszaru:
T1. NUTRIGENOMIKA i BIOMEDYCYNA JAKO NARZĘDZIE WSPIERAJĄCE WALKĘ Z PRZEWLEKŁYMI CHOROBAMI NIEZAKAŹNYMI (M.IN. CHOROBAMI DIETOZALEŻNYMI).
- Opracowanie innowacyjnych rozwiązań dietetycznych bazujących na badaniach biomedycznych, w tym nutrigenomicznych, medycynie personalizowanej oraz analizie żywieniowych czynników ryzyka pozwalających na redukcję zapadalności na choroby dietozależne.
- Wiarygodne i oparte na faktach naukowych narzędzia pozwalające na opracowanie jednostkowych planów żywieniowych redukujących zapadalność na przewlekłe choroby niezakaźne.
- Rozwiązania technologiczne wykorzystujące podstawy molekularne chorób dietozależnych i ich wpływ na indywidualne plany żywieniowe, pozwalające na leczenie bądź łagodzenie objawów chorobowych.
- Produkty wykorzystujące różnice metaboliczne uwarunkowane genetycznie oraz środowiskowo, jako składnik indywidualnych planów żywieniowych wpływających na zmniejszenie częstości chorób cywilizacyjnych.
Zakres tematyczny nie obejmuje badań nad opracowaniem i stosowaniem suplementów diety.
T2. ŻYWNOŚĆ W LECZENIU I ZAPOBIEGANIU CHOROBOM.
Zagadnienia poruszane w ramach obszaru:
- Nowoczesne rozwiązania żywieniowe np. produkty, technologie, oparte o najnowszą wiedzę naukową, w walce z przewlekłymi chorobami niezakaźnymi.
- Innowacyjne dostępne cenowo produkty żywieniowe między innymi dla osób chorych lub zagrożonych chorobą dietozależną oraz w okresie rekonwalescencji pozwalające na leczenie bądź łagodzenie objawów chorobowych.
- Zastosowanie innowacyjnych rozwiązań w zakresie żywności funkcjonalnej we wspomaganiu leczenia chorób np. onkologicznych, metabolicznych, endokrynologicznych, gastroenterologicznych.
- Rozwiązania pozwalające na poprawę stanu zdrowia poprzez wzbogacenie diety w substancje bioaktywne o określonym działaniu prozdrowotnym obecne w produktach żywnościowych.
- Nowoczesne produkty oparte o różnorodne kompozycje bioaktywnych substancji pochodzenia naturalnego, mające zidentyfikowane, korzystne działanie biologiczne uzasadniające ich stosowanie w działaniach profilaktycznych, prewencyjnych, a także w dietoterapii.
Zakres tematyczny nie obejmuje badań nad opracowaniem i stosowaniem suplementów diety.
T3. ASPEKTY TECHNOLOGICZNE I GOSPODARCZE PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA.
Zagadnienia poruszane w ramach obszaru:
- Powrót do natury – opracowanie rozwiązań pozwalających na zmniejszanie ilości dodatków do żywności oraz substancji szkodliwych w produkcji żywności i przetwórstwie rolno-spożywczym bez utraty jej wartości odżywczych, sensorycznych oraz zachowaniu bioróżnorodności i ochrony ekosystemów.
- Opracowanie innowacyjnych produktów i rozwiązań dotyczących prawidłowego żywienia przy użyciu alternatywnych źródeł białka.
- Opracowanie innowacyjnych technologii do produkcji żywności prozdrowotnej, dostępnej cenowo.
- Rozwiązania dotyczące gospodarki obiegu zamkniętego w produkcji zdrowej żywności.
- Rozwiązania umożliwiające weryfikację autentyczności pochodzenia żywności ekologicznej i funkcjonalnej np. unifikacja i dostępność składu, wdrażanie inteligentnych etykiet znakowania żywności, kontrola składu żywności zgodnie z normami UE.
- Narzędzia pozwalające na kontrolę jakości żywności poprzez analizę mikrobiomu zarówno w produktach, jak i w procesie przetwórstwa oraz zwiększenie wykorzystania drobnoustrojów w produkcji żywności.
Zakres tematyczny nie obejmuje badań nad opracowaniem i stosowaniem suplementów diety
Dla kogo skierowany jest konkurs NUTRITECH?
Do konkursu mogą przystąpić przedsiębiorstwa lub konsorcja przedsiębiorstw i jednostek naukowych. Liderem konsorcjum może być wyłącznie przedsiębiorstwo. Udział kosztów kwalifikowanych przedsiębiorstwa lub przedsiębiorstw w całkowitych kosztach kwalifikowanych projektu musi wynosić minimum 50%. W skład konsorcjum mogą wchodzić maksymalnie trzy podmioty.
Budżet konkursu
Całkowity budżet I konkursu to 100 mln zł.
Minimalna wartość kosztów kwalifikowalnych projektu wynosi 1 mln zł.
Maksymalna wartość kosztów kwalifikowalnych projektu wynosi 10 mln zł.
Terminy
Rozpoczęcie naboru wniosków: 6 lipca 2022 r.
Zakończenie naboru wniosków: 30 listopada 2022 r., godz. 16:00
Zapraszamy do kontaktu firmy zainteresowane rozwojem innowacyjnych produktów i rozwiązań w zakresie prawidłowego żywienia!
Źródło: NUTRITECH (I konkurs)